عنوان: درمان بیمار در شوک هموراژیک ناشی از نیش زالو با ترانگزامیک اسید
توضیح اجمالی: در این گزارش موردی، نحوه مدیریت بیماری که با شوک هموراژیک به دنبال زالودرمانی به اورژانس مراجعه نموده، بررسی شده است. بیمار مرد 21 ساله که با هدف درمان آکنه اقدام به زالوگذاری روی گونهها و پیشانی کرده است و با خونریزی غیرقابل کنترل به اورژانس آورده میشود. بیمار هوشیار بود ولی رنگ پریده به نظر میرسید.
روش کار و نتایج:
خونریزی از گونهها و پیشانی و فشار پایین علیرغم پانسمان فشاری و تزریق نرمال سالین ادامه داشت. سایر معاینات و آزمایشات نرمال بود.
Hemoglobin= 13.6, Hematocrit= 39.8, BP: 80/50 mm Hg, HR: 102/min, RR:17/min, T :36.6°C
برای بیمار درخواست پلاسمای تازه منجمد داده شد که به علت طولانی بودن زمان فراهم شدن آن (1 ساعت)، بیمار تحت درمان با 250 میلی گرم ترانگزامیک اسید به صورت تزریق آهسته داخل وریدی قرار میگیرد و چون در کنترل خونریزی موثر بوده دوز دوم نیز تزریق میشود و خونریزی بیمار کاملا متوقف میشود و به علت پایدار بودن علائم حیاتی بیمار پلاسمای تازه منجمد تزریق نمیشود.
بحث: برای کنترل خونریزی طولانی مدت پس از نیش زالو چندین راهکار وجود دارد: 1- فشار دادن با گاز، که برای موارد غیر شدید به کار میرود.2- پلاسمای تازه منجمد، که در موارد شدیدتر معمول میباشد. 3- گلوبولهای قرمز فشرده، که برای بیماران با شوک هموراژیک که منجر به کاهش هماتوکریت شده است استفاده میشود. ترانگزامیک اسید در یک مورد قبل از این مطالعه نیز برای کنترل خونریزی در بیماری که به علت سردرد زالو درمانی انجام داده بود، مورد استفاده قرار گرفته است. و در این مطالعه نیز مزیت مورد تاکید آن نسبت به روشهای دیگر سریع در دسترس بودن و در عین حال موثر بودن آن میباشد.
Writer: Ramazan Güven