عنوان: زالو درمانی در آلوپسی آره آتا سکهای – یک گزارش موردی
توضیح اجمالی: آلوپسی یک بیماری خود ایمنی میباشد که با اثر بر فولیکول مو موجب ریزش مو شده و انواع متعددی دارد. آلوپسی آره آتا نوعی از آلوپسی است که در آن ریزش مو در قسمتهایی از بدن بخصوص در ناحیه اسکالپ به صورت ریزش مو سکهای با محدوده مشخص با پوست سالم تظاهر میکند. درمان در دسترس معمولا کورتیکواستروئید میباشد اما این درمان در بازگشت علایم محدود است. این شایعترین علت ریزش مو ناشی از التهاب است که ۴/۵ میلیون نفر در ایالات متحده به آن مبتلا هستند و شیوع آن ۰/۲ – ۰/۱ ذکر شده است. نازک شدن مو معمولا در بین ۴۰-۱۲ سالگی شروع میشود. در ۲۰ درصد افراد سابقه خانوادگی مثبت بوده و این مسئله نشان دهنده اثر ژنتیک در این بیماری میباشد. با توجه به فعالیت لنفوسیت T در این بیماری کورتیکواستروئید داخل ضایعه، کورتیکواستروئید سیستمیک، ماینوکسیدیل، Photo chemotherapy و دیترانول درمانهایی هستند که میتوانند موجب تحریک رشد مو گردند اما شواهدی از تغییر روند بیماری نشان ندادهاند. میزان بالای بهبودی خودبخودی (۸۰ درصد بیماران در کمتر از یک سال) کار را برای ارزیابی اثربخشی درمان بهویژه در اشکال خفیف بیماری دشوار میکند. در برخی مطالعات تنها نوع شدید آلوپسی آره آتا که بهبود خودبخودی غیرمحتمل بوده انتخاب شدند که در این بیماران مقاومت به درمان مشاهده شده است. هرچند این شکست درمان نمیتواند رد کننده احتمال اثربخشی درمانهای موجود در نوع خفیف باشد. بجز contact immunotherapy تعداد کمی از دادههای منتشر شده در مورد نتایج بلند مدت درمانی وجود دارد.
گزارش مورد: یک مرد ۳۲ ساله با تشخیص بالینی آلوپسی آره آتا که از یکسال قبل دو ناحیه سکهای ریزش مو داشته است. بیمار ۶ ماه تحت درمان طب آلوپاتی بوده اما بهبودی نداشته و ۶ ماه بعد را بدون درمان گذرانده بود. بیمار در تاریخ ۲۷ -۷-۲۰۱۳ وارد مطالعه شد و اطلاعات ثبت شد. قبل از شروع زالودرمانی بررسی های روتین پاتولوژی و بیوشیمی شامل BT و CT درخواست شد. ابتدا مکان زالوگذاری با مواد ضدعفونی پاک شد تا از هرگونه آلودگی و رایحه دور باشد. ۲-۱ زالوی سرحال در نقاط مورد نظر گذاشته شد. زالوها در حین مکیدن خون رها میشدند تا خودشان جدا شوند. بعد از ضد عفونی، محل پانسمان شد. سه جلسه زالودرمانی هر ۲۰ روز یکبار در طی دو ماه انجام شد.
نتایج: رشد مجدد مو به سرعت بعد از جلسه دوم زالودرمانی شروع شد و بعد از جلسه سوم زالودرمانی بهبود معنادار رشد مو مشاهده گردید و در انتهای ماه سوم بطور کامل رویش موی ناحیه تحت درمان صورت گرفت و صددرصد بهبودی یافت. بعد از درمان تا ۶ ماه بیمار پیگیری شد و عود مجدد مشاهده نگردید.
Keywords: Leeching, alopecia areata, autoimmune, humors, hirudo medicinalis
Writers: Bhat AI, Humma Arif Habib Arjumand H, Mustafa KG, Afroza J, Tariq S, Saif R, Wani Z, Islam N, Wajid MA