عنوان: مطالعه موردی از کاربرد زالو در زخم پای دیابتی
توضیح اجمالی: 30% از زخمهای نروپاتیک دیابتی درمانهای استاندارد را در طی 20 هفته دریافت میکنند که البته این مدت به سن بیمار، طول مدت زخم و سایر ریسک فاکتورها بستگی دارد. احتمال عود 66% و خطر قطع اندام 12% است (با توجه به نامعتبر بودن مجله اطلاعات بیان شده هم خیلی قابل استناد نخواهد بود. برای این قسمت رفرنس مشخصی هم نداده بود).
در این مقاله زالو درمانی در ترکیب با روشهای آیورودا برای درمان زخم نروپاتیک دیابتی به کار گرفته شده است. در کتاب رفرنس آیورودا سوشروتا چیکیستا استان در فصل 12 و16 خونگیری با زالو در تمام التهابات، شرایط چرکی و دردناک برای برطرف کردن درد و محدود کردن چرک توصیه شده است.
مورد معرفی شده در این مقاله یک مرد 45 ساله هندو میباشد که از 5 سال قبل دیابت داشته و با داروهای خوراکی کنترل میشده است. وی با شکایت زخم در ناحیه پلانتار هر دو پا از 2 ماه قبل مراجعه کرده که اغلب با ترشحات خونی و کمی چرک و بوی ناخوشایند بوده و به درمان پاسخ نداده است. بیمار جهت درمان به بیمارستان آیورودا مراجعه میکند. در روز اول مراجعه، تمامی علائم حیاتی بیمار نرمال و همودینامیک پایدار داشته به جز افزایش خفیف سطح قندخون. پاراکلینیک شامل: قند خون ناشتا =115 بعداز غذا =186 قند ادرار منفی و آلبومین ادرارمثبت. در رادیوگرافی پاها علائمی به نفع درگیری استخوانی وجود نداشت.
محل زخم در سطح پلانتار پا بوده، طول 10 و عرض 7.5 و عمق 0.5 سانتی متر و شکل و حاشیه نامنظم به همراه بافت فیبروتیک. و ترشحات خونی و کمی چرکی با بوی بد که نیاز به پانسمان روزانه داشته. در اطراف زخم کمی التهاب و احتقان وجود داشت. زخم از لحاظ طبقه بندی گرید1: زخم سطحی با عفونت.
درمان: پس از ارزیابی، زخم را با نرمال سالین شستشو داده و 3 عدد زالو در اطراف ضایعه قرار دادند که مدت زمان خونخواری زالوها حدود 30 دقیقه بوده و پس از آن زخم با تریفلا تمیز شده و توسط قطعه گازی که در روغن هاریدرا (زردچوبه) خیسانده شده بود پوشانده میشده. پانسمان روزانه تعویض میشده و زالو درمانی به صورت هفتگی تا 4 مرحله انجام شده. کل دوره درمان 30 روز طول کشیده و ارزیابیها در روزهای 1 و7 و14 و21 و30 انجام شد. به بیمار توصیه شده بود که داروهای خوراکی ضد دیابت خود را مصرف کند (قرص گلوکورد دو بار در روز).
در بخش نتیجه گیری بیان شده که زالو درمانی بعد از 30 روز باعث بهبود کامل زخم پای دیابتی شده است در حالیکه آمارها نشان میدهد که 30% زخمهای نروپاتیک دیابتی به زمانی حدود 20 هفته برای دریافت درمان استاندارد نیاز دارند و این مطالعه نشان داده که زالو درمانی موثر و کارآمد، قابل پذیرش و باعث صرفه جویی در زمان میشود.
Keywords: Diabetic foot ulcer, Sushrut samhita, Jaloka, Vran, Leech therapy
Writers: Amarprakash P. Dwivedi