بالا بودن فشار خون بر اساس مبانی طب سنتی در زمره امراض امتلاییه قابل دسته بندی است، منظور از امتلا، تجمع مواد نامناسب در بدن است.به طوریکه این مواد در بدن انباشته و دفع نشده باشند.
این امر یا به دلیل حجم زیاد یا به دلیل کیفیت بسیار نامناسب مواد وارد شده به بدن است و می تواند منجر به بروز بیماری شود؛به طور مثال: پرفشاری خون دارای اسباب و علل گوناگون مانند: تغییرات جدار رگ، سوء مزاج قلب, تغییرات کمی و کیفی خون یا درگیری اعضای مشارک نظیر کبد، کلیه ها، امعاء و… در طب سنتی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: فساد غذاها و فضولات(پس ماندههای غذایی) همان امتلای معدی است که منشاء انواع امراض امتلاییه است. در نتیجه یکی از بهترین راهکارها برای کاهش فشار خون، اصلاح هضم معدی و به عبارتی رعایت اصول و آداب صحیح غذاخوردن بر اساس اصول و مبانی طب سنتی است.
عامل اصلی بروز فشار خون در جوامع صنعتی و کشورهای توسعه یافته، مصرف غیر متعارف فست فودها و یا غذاهای غیرارگانیک و دارای افزودنی های مضر است که به روش غیر استاندارد تهیه شده باشند.
پرخوری و مصرف بیش از اندازه غذاهای ناسالم به ویژه اگر با خوردن متوالی و بی وقفه غذا و بدون رعایت فاصله زمانی مناسب برای تکمیل فرآیند هضم معدی یا اصطلاحاً برهم خوری همراه شود فرد را در معرض ابتلا به بیماری های گوناگون قرار میدهد .
فشار خون اولیه معمولاً ارثی است و در نتیجه تعامل عوامل محیطی و ژنتیکی روی میدهد. وی با بیان اینکه علائم پرفشاری خون در طب رایج، سردرد صبحگاهی عموماً در ناحیه پس سری است،خاطرنشان کرد:البته این علائم پس از چندساعت خود به خود بهبود پیدا میکند. سرگیجه، طپش قلب، خستگی زودرس، ناتوانی جنسی، خونریزی از بینی و برافروختگی چهره از دیگر علائم فشار خون بالا از دیدگاه طب نوین است.
بنا بر تحقیقات طب رایج، افزایش فشار خون به اصلاح شیوه زندگی، کاهش وزن، تغییر عادات غذایی، ورزش و کاهش استرس پاسخ مثبت میدهد .
از بهترین راهکارها برای کاهش فشار خون در طب سنتی نیز، اصلاح هضم معدی، رعایت اصول و آداب صحیح غذاخوردن و پرهیز از ریزه خواری و برهم خوری یا خوردن سالاد یا آب به همراه غذا یا بلافاصله بعد از مصرف غذا است.
بومادران
گیاه بومادران در کاهش فشارخون دیاستولیک تاثیرات شگفت انگیزی در کنترل فشارخون دارد.
کیالک
مصرف گیاه یا عرق کیالک را در کاهش فشارخون دیاستولیک موثر است و افرادی که از فشار خون رنج می برند به مدت چهار ماه ،روزانه حدود ۱۲۰۰ میلی گرم، عصاره گیاه کیالک را مصرف کنند.
آب آلبالو
مصرف آب آلبالو به ویژه در افراد گرم مزاج مبتلا به پرفشاری خون در فصل تابستان نیز مورد تأکید است، مصرف آب آلبالو در کاهش فشار سیستولیک و هم دیاستولیک موثر است.
سیر
مصرف سیر نیز برای کاهش فشار سیستولیک توصیه می شود؛ برای درمان این عارضه به مدت سه ماه،یک گرم سیر در روز و برای کاهش فشار خون دیاستولیک یک گرم سیر در روز و تا شش ماه باید مصرف شود.
سیاهدانه و آب انار هم فشار سیستولیک و هم دیاستولیک را کاهش میدهند؛ البته بهتر است برای نتیجه مناسب تر حداقل به مدت ۲ ماه آب انار مصرف شود. برگ زیتون نیز در کاهش فشار سیستولیک و دیاستولیک مفید بوده و بهتر است که افراد یک گرم از آن را روزانه بر سه قسمت تقسیم کرده و مصرف کنند.
تمام گیاهان ذکر شده به عنوان دارو در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرندو در صورت مصرف خودسرانه و بدون در نظر گرفتن شرایط هر بیمار و به ویژه مزاج وی،این گیاهان دارویی می توانند به جای اثر درمانی، عارضه نیز ایجاد کنند،بنابراین برای استفاده از این گیاهان حتما با یک پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید.