” راهنمایی ویژه طب ایرانی بیماران مبتلا به خونریزی رحمی غیرطبیعی “
با سلام خدمت بانوی گرامی، در صورتی که به خونریزی رحمی غیرطبیعی مبتلا هستید، نوشتار زیر میتواند بخشی از مشکلات شما را حل نماید.
پزشک جهت تشخیص این بیماری یکسری آزمایشات، اقدامات تصویربرداری و نمونهبرداری رحمی بسته به شرایط و نیاز هر بیمار درخواست مینماید و بر اساس نتایج بدست آمده درمان لازم را انجام میدهد. آزمایشات لازم به شرح ذیل میباشد:
برای اطمینان از عدم حاملگی hCG β اندازهگیری میشود. آزمایشCBC جهت بررسی هموگلوبین و هماتوکریت و ارزیابی کمخونی و همچنین Ferritin جهت بررسی ذخیره آهن درخواست میشود. همچنین آزمایشات PT, PTT, TSH جهت بررسی اختلالات انعقادی و تیروئیدی انجام میشود. پاپ اسمیر و کشت ترشحات رحمی جهت بررسی عفونتهای واژنی و رحمی انجام میشود.
اولین اقدام تصویربرداری، سونوگرافی واژینال است که در ابتدای فاز فولیکولار (روز سوم تا پنج سیکل) انجام میگیرد.
در صورت نیاز و عدم پاسخ به درمانهای طب رایج و طب سنتی، جهت بررسی دیگر مشکلات رحمی انجام نمونهبرداری زیر نظر متخصص زنان الزامی میباشد.
توصیه میگردد تدابیر زیر جهت افزایش اثر درمانی، به همراه درمانهای دارویی طب سنتی به کار گرفته شوند که به شرح ذیل میباشند:
۱-جهت تقویت رحم در ایام خونریزی قاعدگی و در صورت نیاز و تجویز پزشک در کل سیکل قاعدگی غذاهای زیر را مصرف نمائید:
- زرده تخممرغ عسلی یا خاگینه بارهنگ (خاگینه بارهنگ: ۱ عدد تخممرغ را به همزده تا کاملا یکدست و یکنواخت گردد. ۲ قاشق غذاخوری روغن گاوی در تابه ریخته تا داغ شود و سپس تخممرغ را در تابه ریخته، روی آن ۱ قاشق غذاخوری بارهنگ پاشیده و سپس به شکل لوله تا گردد تا همه قسمتها خوب پخته شود. به همراه نان و شیره انگور روزی ۱ بار میل شود) هر روز ۱ عدد.
- ۱-۶ قاشق غذاخوری شیره انگور ۱-۴ بار در روز (در بیماران دیابتی با مشورت پزشک تنظیم شود).
- ۱ لیوان آب هویج + ۱ قاشق غذاخوری عرق یونجه هر ۴ ساعت یکبار.
- ۱ لیوان آب سیب + ۱ قاشق مرباخوری عسل هر ۴ ساعت یکبار.
- کباب چنجه گوسفندی + سماق حداقل یکبار در دوره سیکل قاعدگی.
بیشتر بخوانید »»» سندرم پیش از قاعدگی و عوامل ایجاد و تشدید آن
۲- از مصرف غذاهای حاوی ادویه با مزاج گرم (دارچین، زنجبیل و …) اجتناب نمائید. خونریزی رحمی غیرطبیعی
۳- در ایام خونریزی قاعدگی از فعالیت شدید و سنگین بدنی و فکری پرهیز نمائید؛ زیرا این اقدامات موجب افزایش سردی مزاج، ضعف بدنی و در نتیجه افزایش خونریزی خواهد شد. تا جاییکه امکان دارد در ایام خونریزی قاعدگی از نظر فکری و بدنی استراحت نمائید.
۴- در کل ایام و خصوصاً در هنگام خونریزی قاعدگی از نشستن در مکانهای سرد اجتناب نمائید؛ زیرا اینکار موجب افزایش سردی مزاج رحم میشود. از آنجایی که رحم از اعضای شریف بدن محسوب میشود، عوارض ایجاد شده ناشی از مشکلات آن به کل بدن سرایت مینماید.
۵- در ایام خونریزی قاعدگی و خصوصاً در روزهای خونریزی زیاد از شستن ناحیه تناسلی با آب و مخصوصاً آب سرد اجتناب نمائید. شستشوی ناحیه تناسلی با آب سرد موجب سردی مزاج رحم میشود که اینکار میتواند زمینه ساز اختلال مزاج و در نتیجه موجب افزایش خونریزی گردد.
۶- در کل روزهای قاعدگی و خصوصاً در روزهایی که خونریزی شدت بیشتری دارد از انجام استحمام اجتناب نمائید؛ زیرا موجب افزایش سردی و رطوبت رحم میشود که در اینصورت ممکن است میزان خونریزی افزایش یابد. همچنین سردی رحم قابل تسری به کل بدن میباشد که متعاقب آن حرارت غریزی کاهش مییابد. کاهش حرارت غریزی موجب افزایش تعفن و بوی بد خون قاعدگی و در نتیجه تصاعد بوی بد از کل بدن خواهد شد و تکرار استحمام در ایام خونریزی قاعدگی موجب افزایش این سیکل معیوب خواهد شد. در صورت اضطرار به انجام استحمام به هر دلیل، سعی کنید به صورت ایستاده و در مدت کوتاهی استحمام کنید و برای شستشو از آب گرم استفاده نمائید.
تشخیص مزاج به روش علمی »»» سایت مزاج سنجی دکتر مجاهدی
۷- تا جاییکه امکان دارد در ایام خونریزی قاعدگی از تماس هر قسمت از بدن با آب و خصوصاً آب سرد اجتناب نمائید. بیشترین عضو در تماس با آب دستهاست که در صورت عدم رعایت این نکته حتی ممکن است موجب تغییر رنگ پوست دست به سمت تیرگی گردد. در صورت شستشوی ظرف حتما دستکش بپوشید تا از عوارض برخورد آب به دست تا حدودی کاسته شود.
۸- هنگام ظرف شستن در کل ایام و خصوصاً در ایام خونریزی قاعدگی از پیش بند استفاده نمائید تا از تماس آب با شکم و انتقال سرما و رطوبت به رحم پیشگیری گردد.
***
منبع: کتاب درمان گام به گام راهنمای بالینی تشخیص و درمان در طب ایرانی: خونریزی غیر طبیعی رحمی
تنظیم: دکتر مرضیه قرائتی (متخصص طب ایرانی)