” اشتهای کاذب و توصیههای طب ایرانی “
اشتهای واقعی منطبق با نیاز بدن است. یعنی تحریک مرکز گرسنگی با نیاز بدن و باصطلاح طب امروزی افت قند خون. بهترین زمان برای غذا خوردن، این است که تغذیه منطبق با زمان گرسنگی واقعی باشد. اشتهای کاذب، میل به غذا و تحریک مرکز گرسنگی در زمانی است که بدن نیازی به مواد غذایی ندارد و به طور کاذب میل به خوردن پیدا میکند.
اشتهای کاذب علل متنوعی دارد ولی دو علت اصلی آن عبارتند از:
۱- برخی بیماریها
۲- استرس و حالات روحی
نکات:
- در اشتهای واقعی بهترین کار خوردن غذاست و برعکس در اشتهای کاذب بهترین اقدام نخوردن است.
- اگرچه بیماریهای گوارشی میتوانند باعث اشتهای کاذب شوند، متقابلا اگر در اشتهای کاذب فرد نتواند جلوی غذاخوردن بیموقع خود را بگیرد، بروز اختلالات گوارشی مانند نفخ و رفلاکس دور از ذهن نخواهد بود.
- اگر گرسنگی مفرط و علایم گوارشی با اضافه وزن همراه باشد، باید حتما به اشتهای کاذب هم فکر کرد و قبل از شروع به خوردن، بیشتر فکر کرد.
- بی نظمی در غذاخوردن هم میتواند اشتهای کاذب را تحریک کند. حذف بدون دلیل وعدههای اصلی غذا، هله هوله خوری، غذاخوردن علیرغم سیری، آداب ناصحیح غذاخوردن، رویهم خوری، پرخوری و … فرد را از مسیر سلامتی خارج میکنند و فرد دیگر نمیتواند به حس گرسنگیاش اعتماد کند زیرا به اشتهای کاذب هم گرفتار خواهد شد.
بیشتر بخوانید»»»عوامل موثر در پدیده چاقی شکم و پهلو از منظر طب ایرانی
توصیههای طب ایرانی در اشتهای کاذب:
۱- اصلاح عادات غلط
۲- تنظیم برنامه غذایی بر اساس شرایط کار و زندگی
۳- محاسبه میزان نیاز بدن به غذا (بر حسب وزن، جنس، سن، میزان فعالیت روزمره، مزاج و …)
۴- تقسیم منطقی میزان نیاز بدن به غذا در وعدههای اصلی و میان وعدهها
۵- اجتناب جدی از تند غذاخوردن و عادت به خوب جویدن
۶- غذاخوردن در زمان واقعی گرسنگی (در زمان غذاخوردن اندکی فکر کنیم اگر احساس سیری میکنیم، غذاخوردن اشتباه بزرگی است. اگر علیرغم گرسنگی میتوانیم صبر کنیم و غذا نخوریم، احتمالا اشتهای کاذب داریم).
۷- اگر بعد از مدتی، علیرغم رعایت توصیههای فوق، همچنان اشتهای کاذب داریم و به اضافه وزن هم دچار شدهایم و از مشکلات گوارشی هم رنج میبریم، علاوه بر رعایت توصیههای فوق باید به درمان هم فکر کنیم چرا که دیگر حس اشتهای سالمی نداریم.
تشخیص مزاج به روش علمی »»» سایت مزاج سنجی دکتر مجاهدی
۸- از منظر طب ایرانی برخی مشکلات بویژه اختلالات و سوءمزاجهای معده و دستگاه گوارش باعث اشتهای کاذب میشوند. در این مواقع اختلالات گوارشی، اشتهای گوارش فرد را در یک سیکل معیوب قرار میدهند. از یکطرف مشکل گوارشی فرد، باعث تحریک اشتهای کاذب او میشوند و از طرف دیگر اشتهای کاذب، مشکلات گوارشیاش را تشدید میکند.
۹- سوء مزاج سرد و تر معده از مشکلات شایع در جامعه است که ممکن است با علائمی مانند نفخ شکم، ضعف هضم، سروصدای معده، یبوست و دفع ناقص و … همراه باشد. این افراد که معمولا از اضافه وزن و حتی استعداد به چاقی هم شکایت دارند، علیرغم تحرک بدنی کم و خواب آلودگی و بیحالی، ممکن است به اشتهای کاذب هم مبتلا باشند.
***
منبع: دکتر محمدجعفر طالب پور